Auto of motor importeren in Zweden

januari 2021, laatste update januari 2024


Welke stappen moet je doorlopen om je auto of motor in Zweden in te voeren?
Vele van ons zullen niet dagelijks een auto uit het buitenland op Zweeds kenteken laten zetten. Deze informatie is uiteraard wel te vinden op internet, maar deze informatie is veelal in het Zweeds en is versnipperd te vinden. Wij zijn zelf in 2020 met 2 auto’s, waarvan 1 oldtimer, en een motor naar Zweden verhuisd en hebben deze allemaal op Zweeds kenteken laten zetten. Ik heb alle stappen die wij hebben doorlopen uitgebreid beschreven. Na het doorlopen van deze stappen ben je in het bezit van een Zweeds kenteken, kan je met een gerust hart de weg op en is de registratie in Nederland beëindigd.  

Wij hebben onze auto’s en motor met de verhuizing naar Zweden meegenomen als inboedel. Onze auto’s waren verzekerd bij Avero Achmea en daar stond in de polisvoorwaarden dat de verzekering stopt wanneer de auto langer dan 180 dagen aaneen in het buitenland was. Dit was voor ons lang genoeg om eerst een persoonsnummer aan te vragen voordat we de auto’s op Zweeds kenteken gingen zetten.

Wij hebben van onze Nederlandse autoverzekering gebruik kunnen maken doordat wij voor de eerste periode een briefadres in Nederland hebben aangehouden en ons dus niet direct hebben uitgeschreven uit Nederland. Maar in het geval dat je je uitschrijft uit Nederland stopt in de meeste gevallen ook de Nederlandse autoverzekering. Wij hebben er zelf geen ervaring mee, maar hebben van anderen gehoord dat ze een tijdelijke autoverzekering hebben kunnen afsluiten op hun Nederlandse auto bij Folksam (een Zweedse verzekeringsmaatschappij) met het doel om deze daarna te importeren en op Zweeds kenteken te zetten. Zelf hebben wij ook al onze verzekeringen bij Folksam lopen en zijn hier erg tevreden over. De keren dat wij ze hebben gebeld waren ze erg behulpzaam en spraken ze goed Engels (speciaal nummer voor Engels).

 

De 9 stappen om je auto of motor in te voeren in Zweden

Om een auto of motor te importeren (met meer dan 6000 km of meer dan een half jaar oud*) hebben wij de volgende stappen doorlopen:

1. Herkomstcontrole (ursprunskontroll) bij Transportstyrelsen aanvragen

De ursprungskontroll (herkomstcontrole) wordt uitgevoerd door Transportstyrelsen (het Zweedse Transportbureau). De controle bestaat uit een document- en registercontrole. Zij controleren de authenticatie van de ingestuurde documenten en controleren deze in de buitenlandse registers. Zo kunnen ze ook bijvoorbeeld zien of een voertuig als gestolen is opgegeven.  

De aanvraag kan online of schriftelijk worden gedaan. Ondanks dat wij reeds in het bezit waren van ons persoonsnummer, konden wij de aanvraag niet online doen. Aangezien er ook verschillende documenten fysiek moeten worden opgestuurd hebben wij het formulier geprint, ingevuld en samen met de overige documenten opgestuurd.

Om de controle uit te voeren heeft Transportstyrelsen het originele kentekenbewijs van de auto nodig. Op hun website hebben zo ook een voorbeeld van een Nederlands kentekenbewijs deel 2 staan als document dat ingestuurd kan worden en dat kan wat verwarring opleveren. Kentekenbewijs deel 2 krijg je van de RDW, maar alleen wanneer je je auto exporteert. Aangezien wij onze auto’s als inboedel mee hebben genomen hoeven we ze niet te exporteren uit Nederland en alleen maar te importeren in Zweden. In die situatie heb je kentekenbewijs deel 2 niet nodig. Wij hadden alleen een kentekencard (hetzelfde als papieren kentekenbewijs 1A en 1B) en hebben deze samen met de APK papieren en het aanvraagformulier via een aangetekende brief (rekommenderat brev – Rek) gestuurd aangezien het waarde papieren betrof. Van de documenten hebben we tevens een kopie gemaakt voor onze eigen administratie.

2. Factuur van Transportstyrelsen betalen

Voordat de aanvraag in behandeling wordt genomen moet eerst de factuur worden betaald. Bij een online verzoek ontvang je direct de betalingsinformatie, bij een schriftelijk verzoek ontvang je de factuur thuis. Na ontvangst van de aanvraag, de benodigde documenten en de betaling wordt aanvraag in behandeling genomen. In 2020 koste dit per voertuig 1.100kr (1240kr in januari 2024 ).

Enige tijd later ontvangt je per brief dat de aanvraag in behandeling is genomen en een brief met de uitslag van de ursprungskontroll.

 

Auto invoeren in Zweden

3. Afspraak maken bij een keurstation (bilprovning) voor een registratiekeuring (registreringsbesiktning) en eventueel een technische keuring (kontrollbesiktning)

Op de ontvangen brief van Transportstyrelsen met de uitslag van de ursprungskontroll staat een casenummer (ärendenummer). Dit nummer heb je nodig om een afspraak te maken bij een keuringsstation (bilprovning) voor een registratiekeuring (registreringsbesiktning). De registratiekeuring kan niet bij alle keuringsstations uitgevoerd worden. Wij hebben via het telefoonnummer op de website van bilprovningen.se (keuze: Registreringsbesiktning) een afspraak gemaakt bij het voor ons dichtstbijzijnde keuringsstation voor de auto. Dit betekent niet dat je hier automatisch ook terecht kunt voor een afspraak voor een motor. Wanneer je een afspraak maakt via het telefoonnummer kan je daar navragen in welke plaatsen je terecht kunt voor de motor. Op de website van swedac.se vind je ook een lijst met andere keuringsstations waar je terecht kunt voor een registratiekeuring. Je kunt hier ook filteren op provincie (filtrera på län) om te kijken welke bij jou het dichtst in de buurt zit. 

Er moet in ieder geval een afspraak gemaakt worden voor een registratiekeuring. In 2020 hebben wij iets minder dan 2.000kr betaald voor de registratiekeuring van een auto. Om uiteindelijk de weg op de te mogen met het voertuig moet er ook een geldige APK aanwezig zijn. Als deze binnenkort verloopt of niet aanwezig is, zoals bij een motor die uit Nederland wordt geïmporteerd, kan het handig zijn om gelijk ook een afspraak voor een technische keuring (kontrollbesiktning) te maken.

In de basis is het zo dat de Nederlandse APK overgenomen kan worden in Zweden. Dit is echter ter beoordeling van de persoon die de registratiekeuring uitvoert. In ons geval werden de meegestuurd APK papier niet als zodanig herkent en kregen we ook niet automatisch de vereiste technische goedkeuring. We hebben de APK papieren zelf aan hem laten zien en hem gewezen op de artikelnummers onderaan het formulier. Dit was voor hem uiteindelijk voldoende informatie waardoor de geldigheid van de Nederlandse APK kon worden overgenomen in het Zweedse systeem.

Overigens stelt de technische keuring in Zweden een stuk minder voor dan de APK in Nederland. Je kunt hiervoor bij ieder station (vaak ook online) een afspraak maken en de keuring zelf is binnen een halfuur afgerond. Daarna kan je de auto gelijk weer meenemen, je kunt er dus gewoon op wachten.

Na goedkeuring bij de registratiekeuring worden de Zweedse kentekenplaat automatisch opgestuurd.

4. Verzekering afsluiten

Na goedkeuring bij de registratiekeuring kan er een auto- of motorverzekering worden afgesloten. Het nieuwe kentekennummer is dan bekend en daarmee kan de verzekering worden afgesloten.

Dit lukte ons ook niet online, het kenteken leek nog niet bekend in de online systemen van de verzekeringsmaatschappijen. Daardoor konden we ook niet echt prijzen vergelijken. Maar aangezien we inmiddels een prettige ervaring hadden met Folksam en daar ook ons huis hadden verzekerd hebben we onze auto’s en motor daar ook verzekerd.

Een van onze auto’s is uit 1986 en is in Nederland een oldtimer. In Zweden zijn auto’s met een modeljaar van 1950 of ouder een oldtimer, veteranfordon in het Zweeds. Deze hoeven meestal niet meer gekeurd te worden en er hoeft geen wegenbelasting betaald te worden. Een auto met een bouwjaar vanaf 1951 en minimaal 30 jaar oud noemt men een hobbyfordon. Deze moeten om de 2 jaar gekeurd worden. Ook zijn deze auto’s in Zweden vrijgesteld van wegenbelasting. Het is mogelijk om voor een veteranfordon of hobbyfordon (gezamenlijk ook wel entusiastfordon genoemd) een aparte verzekering af te sluiten. Het voertuig moet dan wel aan strenge eisen voldoen, afhankelijk van de maatschappij waar je de verzekering wilt afsluiten. Eisen kunnen bijvoorbeeld zijn dat de auto altijd in een garage staat, voorzien is van een goedgekeurd alarmsysteem of dat je lid moet zijn van een oldtimerclub. Wij hebben hier zelf vanaf gezien en een standaard autoverzekering voor onze oldtimer afgesloten. Wij kregen wel het bericht dat wij geen wegenbelasting hoeven te betalen voor deze auto.



5. Activeren / inschakelen van de auto of motor

Wanneer de autoverzekering is afgesloten moet er nog 1 laatste stap worden gedaan voordat de auto met de Zweedse kentekenplaten de weg op mag. Je moet de auto een soort van activeren / inschakelen. Dit kan je doen via de site van Transportstyrelsen (STEG 5 ställ på fordonet). Vanaf de datum dat de auto wordt geactiveerd mag je er de weg mee op. Vanaf deze datum moet er ook wegenbelasting betaald gaan worden. Hierover krijg je automatisch bericht van de Zweedse belastingdienst (Skatteverket).

6. Beëindigen registratie in Nederland bij RDW

Nadat de auto geregistreerd en verzekerd is in Zweden kan de registratie en verzekering in Nederland worden opgezegd. De registratie kan online via de site van de RDW worden opgezegd. Je ontvangt een schriftelijke bevestiging van de beëindiging. Met de beëindiging van de registratie in Nederland is daar ook geen wegenbelasting mee verschuldigd. Hier hoef je verder niks voor te doen, dit gebeurt automatisch.

7. Nederlandse verzekering beëindigen

Na ontvangst van de bevestiging van de RDW kan ook de Nederlandse verzekering opgezegd worden. In sommige gevallen kan de verzekering ook worden opgezegd voordat je de bevestiging van de RDW hebt ontvangen.

8. ANWB wegenwacht opzeggen

Wij waren lid van de ANWB en deze hebben wij als laatste ook opgezegd. Dit kon helaas niet online geregeld worden. Hiervoor moesten we bellen met de ANWB.

9. Bpm terugvragen

Voor ons was het niet van toepassing, maar in sommige situaties is het mogelijk om, na export van een motorvoertuig uit Nederland, een deel van de betaalde bpm terug te vragen bij de Nederlandse belastingdienst.

Bpm betekent ‘Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen’. De bpm is een deel van de aanschafprijs van je nieuwe voertuig en kun je zien als aanschafbelasting. De Belastingdienst berekent de bpm voor een personenauto aan de hand van de CO2 -uitstoot. Voor een bestelauto, kampeerauto of motor is de bpm een percentage van de netto-catalogusprijs.

Wanneer je een voertuig importeert in Zweden kan je onder voorwaarden een deel van de betaalde bpm terugkrijgen. Er moet in ieder geval aan de volgende voorwaarden zijn voldaan:

  • Je maakt als Nederlands ingezetene niet langer gebruik van de personenauto, motor of bestelauto.
  • Het motorrijtuig heeft op of na 16 oktober 2006 een Nederlands kenteken gekregen.
  • Het motorrijtuig is geen schadevoertuig.
  • Het motorrijtuig is rijwaardig.
  • Het motorrijtuig is met de status 'Export' bij de RDW geregistreerd.

Op de bijvoorbeeld de website van VWE kan je een berekening maken of er sprake is van een rest-bpm bedrag wat je na export mogelijk kunt terugvragen.

Je moet het verzoek voor bpm teruggaaf binnen 13 weken na het moment waarop het motorvoertuig is uitgeschreven bij de RDW indienen bij de belastingdienst. Het formulier wat je daarvoor moet invullen is te vinden op de website van de belastingdienst.

 

De checklist voor het importeren van een auto of motor is ook hier te downloaden. Wij vonden het een erg leuk moment om de Nederlandse kentekenplaten te verwijderen en de Zweedse kentekenplaten erop te zetten. Wanneer wij nu in de auto rijden worden we niet meer gezien als buitenlanders en zijn we weer een stukje verder in het integratieproces. 

En een leuke bijkomstigheid, we zijn een stukje goedkoper uit dan in Nederland. Voor onze gewone auto (Seat, 1.2 diesel, station) zijn wij nu ongeveer €90,- totaal per maand minder kwijt aan verzekering en wegenbelasting. 

 

* Op de site van Transportstyrelsen is meer te vinden over het importeren van een nieuwe auto.