Aanleggen geboorde waterput, waterleidingen, driekamer septictank en afvoer
februari 2023
Een jaar na onze emigratie zijn we gestart met een groot project; het laten boren van een nieuwe waterbron, het aanleggen van een driekamer septictank, een infiltratiebed en het leggen van afvoer en waterleidingen onder het huis. We hadden van te voren geen idee hoe we het moesten aanpakken, maar na gesprekken met verschillende buren werd het steeds iets duidelijker. Het werd een stap voor stap proces waarin we steeds helderder kregen wat we precies wilden, wat er moest gebeuren en hoe we dit voor elkaar konden krijgen.
Een septictank is een waterdichte container die wordt gebruikt om afvalwater te behandelen. Het afvalwater komt in de tank en wordt gezuiverd door bacteriën die zich in de tank bevinden. Daarnaast, kunnen er ook vaste stoffen uit het afvalwater afzinken naar de bodem van de tank. Een driekamer septictank is een meer gecompliceerd systeem dat bestaat uit drie compartimenten of kamers die zijn ontworpen om het afvalwater te behandelen en te scheiden in verschillende stadia. In de eerste kamer worden grove vaste stoffen afgezet, in de tweede kamer wordt het afvalwater gezuiverd door bacteriën en in de derde kamer rust het afvalwater en kunnen eventuele resterende vaste stoffen afzinken. Vanuit de derde kamer wordt het afvalwater afgevoerd naar het infiltratiebed via een leidingstelsel. Eerst komt het afvalwater in een voorfilter, waar grove vaste stoffen worden afgezet en afgebroken door bacteriën die zich in het filter bevinden. Vervolgens wordt het afvalwater afgegeven in de bovenste laag van het zandbed. Het afvalwater zakt door het zandbed en wordt gezuiverd door micro-organismen die zich in de grond bevinden. Deze micro-organismen breken organische stoffen af in het afvalwater, waardoor het afvalwater minder schadelijk wordt voor het milieu. Het gezuiverde afvalwater kan uiteindelijk weer in de grond worden opgenomen zonder schade aan te richten aan het milieu.
Toestemming van gemeente krijgen voor het aanleggen van de driekamer septictank
De eerste stap was het krijgen van toestemming van de gemeente voor de aanleg van de driekamer septictank en het infiltratiebed. Na een telefoontje naar de gemeente kwamen we erachter dat we een uitvoerder (entrepreneur) moesten zoeken die de septic tank en het infiltratie bed zou gaan aanleggen. Deze kon ons dan ook helpen met het indienen van het verzoek.
Via onze buurman kregen wij een telefoonnummer van een bedrijf dat veel van deze klussen in onze omgeving doet. Hij had zelf ook een jaar eerder een driekamer septictank laten aanleggen en zo hadden we ook een idee van het systeem dat wij zouden kunnen gaan gebruiken. Omdat onze buurman tevreden was over het systeem, het systeem geschikt is voor een hoog grondwaterniveau (zoals bij ons het geval is) en omdat onze uitvoerder daar ook bekend mee was, hebben we gekozen voor een tank en infiltratie bed van Baga.
Op de pagina Avloppsguiden.se kan je onder andere zoeken naar een entrepreneur in je eigen omgeving (kommun). Verder staat er veel informatie (in het Zweeds) over verschillende avlopp-systemen en meer.
Voor de toestemming van de gemeente was het nodig dat de hoogste stand van het grondwater was vastgesteld en dat er bodemmonsters waren genomen. De uitvoerder is daarvoor langsgekomen en heeft een proefgat gemaakt op de plaats waar het infiltratibed moest komen. Er is een diep gat in de grond gegraven waar een lange buis in is gestoken. Zo kon worden gemeten hoe hoog het grondwater op die plek is. Tijdens het graven zijn er ook verschillende bodemmonsters genomen voor analyse. De hoogte van het grondwater en de uitslag van de analyse van de bodemmonsters zijn meegestuurd met de aanvraag naar de gemeente.
Een aantal dagen na het insturen van de aanvraag kwam er een inspecteur van de gemeente langs om de situatie te bekijken. Ze gaf aan geen problemen te zien en een aantal dagen later ontvingen we de toestemming voor de aanleg. Kosten van deze toestemming: ruim 5000 SEK.
Aanleggen driekamer septictank en infiltratiebed
Nadat we de toestemming van de gemeente hadden doorgestuurd naar de uitvoerder (entrepeneur) kwam deze langs en hebben we het plan van de aanleg verder besproken. We hebben afgestemd wat hij doet en waar alles precies gaat komen. Hij legt alles aan tot aan het huis. Binnen en onder het huis doen we zelf. Er werd vooraf niks op papier gezet, we hadden alleen een mondelinge afspraak. Hij was op dat moment nog bezig met een andere grote klus, maar als die klaar was zou hij bij ons komen. Verder zorgde hij voor alle benodigde machines en materialen om de klus te kunnen doen.
De maandag na midsommar stond om 7 uur ’s ochtends de uitvoerder onverwachts met al zijn materiaal in onze tuin, klaar om met de klus te beginnen. Het seintje wat hij van te voren zou geven was er even bij ingeschoten. Verder was alles wel goed geregeld. Terwijl ze het gat voor de driekamer septictank aan het graven waren werden de tank en het infiltratiebed afgeleverd. Ook het benodigde zand, grind en aarde voor het infiltratiebed kwam precies op het juiste moment.
Anderhalve dag later waren ze klaar. Onze tuin had een kleine make-over gekregen. Doordat het grondwater bij ons heel hoog staat en het infiltratie bed minimaal 1,5 meter boven het hoogste grondwaterniveau geplaatst moet worden, hadden we een nieuwe berg op de plek waar het infiltratie bed is geplaatst. Totale kosten van aanschaf en aanleg septictank, infiltratiebed en afvoerbuizen vanaf het huis: ca. 100.000 SEK (na ROT-avdrag).
Boren van een waterput
In onze tuin was een gegraven waterput aanwezig. En in de hete zomer van 2018 hadden we tijdens onze vakantie al ervaren dat onze gegraven waterput wellicht niet genoeg water zou bevatten wanneer het nog droger zou zijn en wij er permanent zouden wonen. Daarom hebben we ervoor gekozen dat we voor de definitieve oplossing een waterput zouden laten boren. Een geboorde waterput is dieper en valt over het algemeen minder snel droog en is minder gevoelig voor verontreiniging. Voor het boren van de nieuwe waterput hebben we bij 4 verschillende bedrijven een offerte opgevraagd. Uiteindelijk had er maar 1 gereageerd, dus daar zijn we maar mee in zee gegaan. Vervolgens is er iemand van het bedrijf langs gekomen om te kijken naar de plek van de nieuw te boren waterput en hoe de waterleidingen naar het huis zouden gaan lopen.
Twee weken later is de waterput geboord. Dit was een halve dag werk. Een week daarna zijn de waterleidingen vanaf de nieuwe waterput naar het huis ingegraven. Aangezien er minimaal 50 meter tussen de waterput en het infiltratie bed moet zijn, heeft een ander deel van de tuin hiermee ook een make-over gekregen. Maar zowel de uitvoerder van de septictank als degene die de waterleidingen hebben ingegraven hebben hun best gedaan om alles zoveel mogelijk weer netjes achter te laten. Wanneer het gras eenmaal weer gegroeid was zag je er (bijna) niks meer van. Totale kosten boren waterbron en waterleiding leggen tot aan het huis: ca. 70.000 SEK (na ROT-avdrag).
Waterleidingen en afvoer onder huis leggen
De afvoer naar de septictank en de waterleidingen vanaf de geboorde waterput komen op dezelfde plaats onder het huis binnen. Nu heeft ons huis geen kruipruimte en er was ook geen luik waardoor we konden kijken hoe het er onder het huis uitzag. We hebben daarom de vloer van een kamer opengebroken zodat we onder het huis konden kijken. Het werd al snel duidelijk dat het onder het huis vol met stenen en zand lag. Om de leidingen te kunnen leggen hebben we kruiwagens vol stenen en zand onder het huis vandaan geschept. Net zolang totdat er, overal waar leidingen moesten komen, genoeg ruimte was om te kruipen en de leidingen te plaatsen.
De afvoer en de koud waterleidingen naar de keuken en de wasmachine zijn als eerste aangesloten. Hierdoor hoefden we geen 80 liter water meer te pompen voordat we de wasmachine konden laten draaien. Ook hoefden we geen schoon water meer te halen voor in de keuken en vuil water weg te gooien.
Dit was ook het moment dat we aan de badkamer zijn begonnen. Deze was nog niet in huis aanwezig en we hebben de oude hal omgetoverd in een badkamer met een toilet, douchecabine en wastafel.
Totale kosten aanleg afvoer en water
Zowel van het bedrijf dat de afvoer en septic tank heeft ingegraven, als van het bedrijf wat de waterput heeft geboord kregen we van te voren een prijsopgave. We kregen van beide het totaal bedrag wat het totaal ging kosten en dit bedrag kwam overeen met het achteraf gefactureerde bedrag.
Een aantal opmerkingen over het kostenoverzicht:
- Wij hebben geen specificatie ontvangen van het totaal bedrag. Hoeveel hiervan materiaal is en hoeveel arbeid weten we niet.
- De korting / belastingaftrek op arbeidskosten (ROT-avdrag) zijn al van de totaal bedragen afgehaald. Je hebt alleen recht op deze korting wanneer je inkomstenbelasting in Zweden betaalt.
Aangezien we nog geen warm water hadden, hebben we de eerste tijd nog onze campingdouche gebruikt. Maar nu hoefden we niet meer buiten of in het sauna hokje te douchen, maar konden we dat gewoon in de douchecabine binnen doen. Maar het volgende project was wel warm water krijgen. Benieuwd voor welke oplossing wij hebben gekozen? Lees dan verder op Warmwater systeem met zonneboiler en houtgestookt fornuis. Daar vind je meer informatie over de volgende onderwerpen:
- Afspraak met energieraadgever van de gemeente
- Zonneboiler, houtgestookt fornuis met waterleidingen en accumulatortank plaatsen
- Radiatoren aansluiten
- Noodvoorziening bij stroomstoring
Benieuwd welke oplossingen wij hadden bedacht voordat we een waterleidingen afvoer hadden? Op de pagina Water en afvoer zonder waterleiding en/of septic tank vertellen we meer over de tijdelijke oplossingen die we hebben gerealiseerd voordat we waterleidingen en een afvoer hadden. Daar vind je meer informatie over de volgende onderwerpen:
- Droogtoilet buiten (utedass)
- Stromend water binnen zonder waterleidingen
- Douchen met drukpomp
- Wasmachine aansluiten zonder waterleidingen
- Warm water