Water en afvoer zonder waterleiding en/of septic tank

februari 2023


Veel huizen op het Zweedse platteland zijn niet aangesloten op een waterleidingsnetwerk en het rioolsysteem. In plaats daarvan is er vaak een waterput aanwezig en wordt er gebruik gemaakt van een septictank. Ons huis was door de vorige bewoner alleen als vakantiewoning gebruikt en hij had nog niet geïnvesteerd in een septictank en waterleidingen. Het voordeel van geen waterleidingen en afvoer in huis was dat deze ook niet kunnen bevriezen in de winter en dus dat we het huis daarvoor niet de hele winter hoefden te verwarmen wanneer we er niet waren. Maar we wilden toch wel iets meer comfort dan alleen een grote jerrycan water op het aanrecht als watervoorziening. 

Droogtoilet buiten (utedass)

In de tuin stond een hokje waar een droogtoilet aanwezig was (utedass). Een van de eerste klussen die we hebben gedaan was het aanwezige droogtoilet helemaal weg te halen en er een nieuw urine-scheidend droogtoilet (van Separett) voor terug te plaatsen. Een droogtoilet werkt door het gebruik van een combinatie van droog materiaal en micro-organismen om afval te ontbinden. Door de scheiding van ‘nat’ en ‘droog’ worden urine en ontlasting niet gemend, waardoor er geen latrine stank ontstaat. Wanneer iemand het toilet gebruikt, wordt de ontlasting bedekt met een laag droog materiaal, zoals stro of houtsnippers. Na verloop van tijd gaan micro-organismen zoals bacteriën en schimmels, het afval afbreken en omzetten in compost. Het droge materiaal in de bak dient als een soort van bedding voor deze micro-organismen en helpt bij de vertering van het afval. De urine en het gecomposteerde afval kan tenslotte worden gebruikt als meststof voor in de tuin. Overigens moesten we wel een vergunning aanvragen voor het zelf mogen composteren van onze urine en ontlasting bij Miljösamverkan.

Vooraf was vooral het idee, het onbekende van een droogtoilet een beetje onwennig. Maar dat verdween erg snel en de toiletbril van piepschuim is super fijn en nooit koud. Ook niet als het 20 graden vriest buiten!

Stromend water binnen zonder waterleiding

In onze tuin is een gegraven waterbron aanwezig. Doormiddel van de waterpomp kan het water omhoog worden gehaald. De vorige bewoner vulde een jerrycan met water, waar het via een kraantje weer uit kon. Zo had hij water binnen. Wij wilden toch iets meer gemak, maar hoe zorg je nu voor stromend water binnen, wanneer er geen waterleiding en geen afvoer aanwezig is?

Wij hadden gekozen voor een oplossing zoals deze ook in caravans wordt gebruikt. We hadden een caravankraan (op 12 volt) gekocht en 4 grote jerrycans. 2 voor schoon water en 2 voor afvalwater. Wanneer de kraan geopend wordt komt er door middel van een elektrisch pompje water uit de jerrycan met schoon water. Dit stroomt dan uit de kraan. Het water verdwijnt vervolgens via een afvoerslang in een jerrycan voor afvoerwater. Het schone water pompten we vanuit waterput in de jerrycan en het afvoerwater gooiden we weg in de tuin. We zorgden er uiteraard wel voor dat er geen schadelijke producten in het afvoerwater terecht kwamen. Doordat we 4 jerrycans hadden stond er altijd een volle jerrycan met water klaar wanneer de andere leeg was. En was er altijd een lege jerrycan voor afval water wanneer de andere vol was. Mocht het dan even niet zo lekker weer zijn buiten of was je net even lekker bezig, was er geen noodzaak om gelijk nieuw water uit de pomp te gaan halen of afvalwater weg te brengen.

Douchen met drukpomp

In ons huis was ook geen douche aanwezig. In de zomer gaan we het liefst even zwemmen in het meer, maar dat was niet altijd een optie, zeker niet in de winter. Om te douchen maakten we gebruik van een campingdouche die we vulden met warm water of lieten opwarmen door de zon. Deze konden we buiten of in de reeds aanwezige sauna gebruiken.

Warm water

Het huis wordt warm gestookt door middel van 3 houtkachels op de benedenverdieping. De houtkachel in de keuken is tevens het fornuis en oven. In de winter koken we op het houtfornuis en er staat ook altijd een ketel met water op. Zo hebben we, als het fornuis warm is, altijd warm water in de winter. Een waterkoker helpt ons in de zomer aan warm water. Koken doen we dan buiten op een vuurtje of op een 2-pits inductiekookplaat.


offgridcentrum

Wasmachine aansluiten zonder waterleiding

Een van de belangrijkste klussen direct na onze emigratie was om de wasmachine aan te sluiten. Een beetje primitief is helemaal niet erg, maar alles met de hand wassen was mij een stap te ver. Maar ja, hoe sluit je een wasmachine aan zonder waterleiding en zonder afvoer?

Een wasmachine heeft veel water nodig. Wij hebben een grote ton naast de wasmachine gezet die we voor ieder wasbeurt helemaal vulden met water uit de waterput. Aan de onderkant van de ton was een koppeling gemaakt waar de slang van de wasmachine op aangesloten kon worden. Bij de eerste test hadden we de ton met water op de wasmachine gezet in de hoop dat het hoogte verschil genoeg waterdruk zou opleveren om de wasmachine te laten werken. Onze nieuwe, moderne, wasmachine heeft echter een druksensor, die het inlaatventiel pas opent boven 2 bar. Het werkte dus niet.

Gelukkig waren we hier al een beetje op voorbereid en hadden we ook een klein 12 volt drukpompje gekocht. Deze hadden we aangesloten op de wasmachineslang en een accu. Bij de tweede test ging het pompje netjes aan op het moment dat de wasmachine water nodig had. De wasmachine deed het! Het afvoerwater ging via een lange afvoerslang naar buiten, naar een greppel in de tuin. Uiteraard gebruikten we milieuvriendelijk wasmiddel en geen wasverzachter. Wassen werd zo dus een fluitje van een cent; de ton met 80 liter water vullen (door middel van emmers water die buiten bij de waterpomp gevuld moeten worden), afvoersysteem uitrollen en wassen maar!


Ongeveer een jaar na onze verhuizing zijn we gestart met het laten boren van een nieuwe waterbron en het ingraven van een drie kamer tank. Lees hier meer over op de pagina: Aanleggen van geboorde waterput en waterleidingen, driekamer septictank en afvoer. Daar vind je meer informatie over de volgende onderwerpen:

  • Toestemming van gemeente krijgen voor het aanleggen van de driekamer septictank
  • Aanleggen septictank plus infiltratiebed
  • Boren van waterput
  • Waterleidingen en afvoer onder huis leggen

Nadat we stromend water in huis hadden was de volgende stap om warm stromend water te krijgen. Voor welke oplossing wij hebben gekozen kan je lezen op deze pagina: Warmwater systeem met zonneboiler en houtgestookt fornuis. Daar vind je meer informatie over de volgende onderwerpen:

  • Afspraak met energieraadgever van de gemeente
  • Zonneboiler, houtgestookt fornuis met waterleidingen en accumulatortank plaatsen
  • Radiatoren aansluiten
  • Noodvoorziening bij stroomstoring